Nicky Wijns

Nicky Wijns

Pleidooi om vreemd te gaan

Euhm … Pardon?? Jawel, je leest het goed, deze blog is een pleidooi om vreemd te gaan! Zalig toch, die afwisselende,
soms losse contacten met verschillende leermiddelen? Vreemdgaan in je talenstudie is spannend, amusant én leidt
tot betere resultaten … of waarover dacht je dan dat ik het had?

Met vreemdgaan bedoel ik: staar je niet blind op één enkel leermiddel, één taalcursus of één taaltrainer. Wissel regelmatig af. Ook al ben je nog zo gelukkig met je handboek voor beginners, check ook eens de andere cursussen in de boekhandel. Of zoek video’s waarin dat lastige grammaticatopic wordt uitgelegd, het internet staat er vol mee. Beluister een podcast als aanvulling op de luisteroefeningen van je cursus. Maak niet alleen het huiswerk dat je lesgever je opgeeft, maar zoek ook zelf eens naar interessante websites en andere oefeningen.

man en vrouw hand in hand, man kijkt naar andere vrouw en krijgt kwade blik
Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar ... DOE ZOALS DIE KEREL! Bij je talenstudie, welteverstaan

Misschien vraag je je af waarom dat nodig is. Als je zo verliefd bent op jouw cursus, handboek of lesgever, waarom zou je dan overspel plegen? Omdat je in het gewone leven je geliefde met al zijn/haar/hun gebreken moet nemen (vind ik toch), maar dat in de wereld der taaltraining helemaal niet van tel is. Ook al past je handboek helemaal bij je, het is misschien niet 100% perfect. Wie weet is er hier en daar zelfs een foutje in geslopen. En dat ontdek je pas wanneer je het elders gaat zoeken, wanneer je ook andere leermaterialen leert kennen.

Vandaar mijn pleidooi: schuw het vreemdgaan niet. Verzamel zoveel mogelijk leermaterialen, gebruik de meest uiteenlopende boeken, audio- en videofragmenten, websites en andere oefeningen die bij jou passen. Wie weet creëer je zo je eigen ideale cursus, de perfecte partner die je begeleidt naar een betere taalkennis. Beginnen de vlinders in je buik al rond te fladderen? Voel je de goesting al opkomen??

Deel dit artikel

Deel
Deel
Deel
E-mail