Nicky Wijns

Nicky Wijns

Grafiek van een leerproces

Begin 2020 was ik ervan overtuigd: dit zou mijn jaar worden. Ik was gemotiveerder en energieker dan ooit en stelde een aantal doelen voorop waar ik naartoe wilde werken en die ik in mijn achterhoofd zou houden bij alles wat ik doe.
Een van die doelen: zelfstandig Kroatisch leren. Waarom ik per se die taal heb uitgekozen, daarover binnenkort meer, hier wil ik alleen even aangeven hoe de eerste drie maanden van het magische jaar 2020 voor mij verlopen zijn.
Blog Kroatisch leren, ambitieuze planning

10 januari 2020. Mijn planning is klaar. En ik zie het rooskleurig in: drie keer per week Kroatisch studeren, dat moet toch lukken? Terwijl ik in 2019 nog online privéles volgde, ga ik het nu helemaal op m’n eentje klaren. Maar de motivatie is er, dus dat mag geen enkel probleem zijn. Ready, set, go!

20 januari 2020. Kijk eens, ik zit mooi op schema. Dat er momenteel weinig (vertaal)werk binnenkomt, maakt het iets makkelijker. Nu kan ik overdag immers wat meer tijd aan Kroatisch besteden, maar dat maakt verder niet uit. Binnenkort wordt het hopelijk wat drukker, afwachten maar of ik dit tempo ook dan kan aanhouden. Spannend!

28 februari 2020. De drukte is in alle hevigheid losgebarsten. Ik werk al enkele weken aan een groot vertaalproject en tussendoor komen er ook kleine doch fijne vertaalaanvragen binnen. Intussen heb ik er ook een cursist Russisch bijgekregen, wat betekent dat die taal nu voorrang krijgt. De leerboeken Kroatisch blijven voorlopig in de kast, maar binnenkort recht ik mijn rug en ga ik weer van start. Zeker weten. Uitstel is geen afstel!

Blog Kroatisch leren, logboek

20 maart 2020. De maatregelen, lockdown light, quarantaine of hoe je het beestje ook wil noemen zijn al een week van kracht. De gestage stroom aan opdrachten begint stilaan op te drogen en dat vind ik die eerste dagen stiekem niet eens zo erg. Ik zou sowieso een week paasvakantie nemen, dus dan doe ik dat nu gewoon thuis. Een ander voordeel is dat er eindelijk tijd vrijkomt om dat dekselse Kroatisch weer op te pakken.

10 april 2020. Alweer drie weken verder ben ik eindelijk opnieuw in actie geschoten. Ik besef maar al te goed dat deze periode (opgelet: cliché op komst!) onverwachte kansen biedt die ik met beide handen moet grijpen. In mijn geval: Kroatisch studeren natuurlijk! Wat ook duidelijker is geworden, is dat ik een concreet doel nodig heb om naartoe te werken. “3 keer per week zelfstandig Kroatisch leren” is allesbehalve concreet en helpt me niet om een routine op te bouwen. Dus ga ik al alvast op zoek naar … zomercursussen Kroatisch. Het plan is om in de zomer van 2021 ter plaatse een intensieve cursus te gaan volgen, liefst op een zo hoog mogelijk taalniveau. En om dat niveau te behalen, zal ik hier thuis toch een stevig tandje mogen bijsteken.

Informatie zoeken over een taalcursus in het buitenland, het voelt wat wrang aan in deze bizarre tijden. Net omdat we niet weten wanneer we weer kunnen reizen en les kunnen volgen zoals voorheen, moet ik ook een plan B voorzien. Een intensieve online cursus, een online examen om mijn niveau te bepalen of misschien nog iets heel anders … Dat moet ik nog even uitzoeken. 

En dan is het nu tijd voor de cijfers. Want ja, in een tijd waarin de grafieken en statistieken ons dagelijks rond de oren vliegen, vond ik dat ik niet kon achterblijven. Ik stel jullie dan ook met een mengeling van trots en schaamte de grafiek van mijn leerproces voor. Trots omdat ik zowaar een eenvoudige grafiek heb kunnen creëren (ik ben niet bepaald een grafisch wonder en heb geen wiskundeknobbel), maar beschaamd omdat de resultaten voor zich spreken. Na een stevige start van maar liefst vier uur studie per week volgde een meer dan serieuze inzinking, een periode waarin ik helemaal niets voor Kroatisch deed, omdat ik er gewoonweg de tijd niet voor vond. Intussen krabbel ik stilaan maar zeker weer recht en hoop ik aan een realistisch tempo verder te werken.

Blog Kroatisch leren, grafiek studietijd
Aantal studie-uren per week

Een volledige stilstand moet ik in de toekomst sowieso zien te vermijden. Er zijn wel degelijk manieren om wekelijks “iets voor Kroatisch” te doen, al is het maar een halfuurtje. Even diep ademhalen, de schouders rechten, en weer verder met mijn handboek, leesboek voor beginners en flashcards. Ik hou jullie op de hoogte!

Deel dit artikel

Deel
Deel
Deel
E-mail