Zelfstandig een taal leren: hoe begint u eraan?


September nadert met rasse schreden. ‘Terug naar school’-campagnes, aanbiedingen van boekhandels en kledingwinkels, brochures van scholen voor volwassenenonderwijs, … vliegen ons om de oren. Begint het ook bij u te kriebelen om weer iets nieuws te leren? En wist u dat u daar niet per se geld hoeft aan uit te geven? Hieronder vindt u mijn top 5 van gratis leermiddelen voor wie een nieuwe taal wil leren, gebaseerd op mijn eigen ervaring met mijn studie Kroatisch.

Even tussen haakjes: toen ik dit jaar met Kroatisch begon, was ik eigenlijk geen echte starter. Ik heb de taal drie jaar lang bestudeerd tijdens mijn masteropleiding Oost-Europese Talen en Culturen; het heette toen zelfs nog Servo-Kroatisch. Waarom ik dan opnieuw wilde beginnen? Omdat ik in 2016 in Kroatië op vakantie was en merkte dat ik weliswaar veel opschriften begreep, maar het niet meer kon spreken. Erger: ik sprak Russisch met een Kroatisch tintje, omdat ik er wél in geslaagd was mijn Russisch te onderhouden. Het besluit was snel genomen: ik zou mijn kennis van het Kroatisch stevig opfrissen en maar meteen vanaf nul herbeginnen.

Het is uitkijken geblazen: op eigen initiatief een taal leren is helemaal in en er zijn massaal veel hulpmiddelen beschikbaar. Maar waar u dan best kan beginnen? Op de meest logische plek: in de bibliotheek!

 

1. Zoek het niet te ver: boeken en taalgidsen

Er is niets mis met een taalgids uit de bib, een gouwe ouwe taalcursus of een stevig grammaticaboek. Dit zijn niet de hipste manieren om een taal te leren, maar ze vormen een goede basis en bieden u meteen een duidelijke structuur die u verder kan invullen.
Een boek ontlenen uit de bib is weliswaar niet helemaal gratis – u moet natuurlijk braafjes uw lidgeld betalen – maar het geeft u de kans om eens te zien of dat Chinees / Turks / Spaans wel iets voor u is. Voor de grotere talen zijn er vaak hele taalcursussen inclusief audiomateriaal beschikbaar: ideaal voor de zelfstandige taalleerder!
Vraag ook eens rond in uw omgeving; misschien heeft de oudtante van een vriend ooit Duits gestudeerd en schenkt ze u graag haar boeken? Het proberen waard!

 

2. Verdiep u even in de theorie: blogs van polyglotten

Mensen die voor hun plezier elk jaar enkele nieuwe talen leren: ze bestaan. Sommigen onder hen bloggen zelfs over hoe ze dit aanpakken. U vindt op hun site dus niet alleen tips over hoe u uw taallessen in uw dagelijks leven kan integreren, ze bevatten vaak ook een schat aan lesmateriaal. Ik ga graag eens kijken bij Benny The Irish Polyglot en Lindsay Williams: met hun blogs bent u uren zoet.

 

3. Hou het leuk: online cursussen

Er zijn tal van sites die gratis taalcursussen aanbieden. Vooral op beginnersniveau heeft u de keuze uit talloze cursussen, die vaak op een speelse manier zijn opgebouwd: u leert woordjes en zinnetjes met de hulp van audio- en beeldmateriaal, door veel te herhalen, …
Toch is enige waakzaamheid geboden: deze cursussen zijn vaak in elkaar gestoken door liefhebbers, niet per se door native speakers, en het is me niet duidelijk of de inhoud gecontroleerd wordt. De cursus Basic Croatian op Memrise leek me in elk geval in orde, maar u kan dus best de inhoud van uw online cursus eens vergelijken met die van andere bronnen.
Naast Memrise gebruik ik sinds kort ook Clozemaster, een speelse manier om zinnetjes te leren. De vragen zijn per tien gegroepeerd en dus ideaal voor tussendoor.

Oefenen op Clozemaster, hier met meerkeuzevragen. Voor de nieuwsgierigen onder u: het juiste antwoord is “njegova”.

 

4. Vergeet niet te herhalen: flashcards

Flashcards zijn een uitstekend hulpmiddel om nieuw materiaal stevig in uw hersenen te verankeren. Ik gebruik Anki en heb het zowel op mijn pc als smartphone geïnstalleerd. Hoe het precies in elkaar zit, doe ik in een volgende blog uit de doeken, maar niets houdt u tegen om het al eens te proberen.

 

5. Schakel op tijd over naar actief taalgebruik: taalmaatjes en pennenvrienden

Eerlijk: zo ver zit ik zelf nog niet. Mijn studie Kroatisch beperkte zich tot nu toe tot het leren van woordenschat (in context, met de hulp van flashcards) en het bestuderen van de grammatica. De volgende, angstaanjagende stap is natuurlijk: beginnen spreken.
Italki zou een ideaal platform zijn om een moedertaalspreker annex taalmaatje te vinden met wie u gratis of tegen een zacht prijsje uw taal kan oefenen. Of misschien vindt u wel iemand in de buurt die Nederlands wil oefenen in ruil voor korte conversaties in zijn moedertaal? Ook hier geldt: spread the word en vraag eens rond, de wereld is kleiner dan u denkt!
Vergeet hierbij nooit dat u met ‘amateurs’ te maken hebt, dus geen professionele taaltrainers. Wil u uw talenkennis écht naar een hoger niveau tillen en de taal bijvoorbeeld in een professionele omgeving gebruiken, zoek dan een lesgever die u kwaliteit biedt en u op deskundige wijze begeleidt bij het behalen van uw doelstellingen.

 

Natuurlijk zijn er nog talloze andere, al dan niet gratis leermaterialen te vinden. YouTube-video’s, tv-programma’s, podcasts, apps, een volledig uitgewerkte cursus via afstandsonderwijs, … Het aanbod groeit nog elke dag. Mijn laatste tip? Probeer verschillende methodes uit, kijk wat u het beste ligt en combineer online en offline materialen voor de beste resultaten.

Kent u nog andere lesmaterialen voor beginners die het vermelden waard zijn? Laat het me zeker weten in de reacties hieronder!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*