De tien geboden van de gemotiveerde taalleerder (deel 2)


Vorige keer deelde ik met u mijn visie op wat een taalleerder zoal moet doen om het maximum uit zijn (privé)cursus te halen. Omdat geboden per definitie met z’n tienen zijn, krijgt u hier het vervolg.

 

  1. Gij zult elke oefenkans aangrijpen.

Elke kans om te oefenen, hoe klein of schijnbaar onbetekenend ook, is het grijpen waard. Een vergaderzaal reserveren bij de meertalige receptioniste? Dat kan perfect in uw doeltaal. Een broodje bestellen in de kantine? Misschien kan u ook hier de doeltaal inzetten. Een meertalige website consulteren? Lees ze eerst in de doeltaal en dan pas in een taal die u meer vertrouwd is. Bekijk met een kritische blik uw dagdagelijkse activiteiten en maak een lijstje van de activiteiten die u net zo goed in uw doeltaal kan uitoefenen. Wedden dat het er meer zijn dan u zou denken?

 

  1. Gij zult uw eigen (werk)documenten meebrengen naar de les.

Brieven van de school, vergaderverslagen, bouwplannen, een artikel over een project waar u aan werkt, … zijn echte goudmijntjes, zowel voor u als voor de trainer. Een document dat mooi aansluit bij uw lesdoelen verdient het om tijdens de les besproken te worden. Bekijk samen de specifieke woordenschat, leg aan uw trainer een werkprocedure uit, formuleer samen een antwoord op een mail, … De mogelijkheden zijn haast eindeloos.
Wat werkdocumenten betreft, is er natuurlijk de vertrouwelijkheidskwestie. Een goede trainer garandeert dat alles wat binnen de vier muren van het leslokaal gezegd wordt, hier ook blijft. Is uw bedrijfsbeleid te streng om eender welke documenten met een buitenstaander te delen, zoek dan neutrale templates of fictieve dossiers waar de trainer eveneens mee aan de slag kan.

 

Leg aan de hand van een plattegrond uit hoe uw huis of kantoor is gebouwd. Een uitdagende en uitstekende spreekoefening!

Leg aan de hand van een plattegrond uit hoe uw huis of kantoor is gebouwd. Een erg interessante en uitdagende spreekoefening!

 

  1. Gij zult uw trainer contacteren in de doeltaal.

Dit geldt natuurlijk niet voor beginners, maar zodra u een zekere basiskennis hebt, kan u uw trainer met een gerust hart mailen of bellen in de doeltaal. Ik krijg regelmatig mailtjes in het Engels van gevorderde cursisten, die ik dan natuurlijk het Nederlands beantwoord. Ook dit is een perfecte en evidente oefenkans: gebruik de doeltaal voor mailtjes waarin u lessen verplaatst of uw afwezigheid aankondigt. Bent u bang dat de tekst vol fouten staat? Des te beter, dan zal uw trainer hier tijdens de les zéker aandacht aan besteden en hebt u een handig model waarop u zich kan baseren voor alle andere communicatie in uw doeltaal.

 

  1. Gij zult uw eigen doelen stellen …

Een van de vragen die ik stel bij de intake, wanneer een nieuwe cursist voor de eerste keer op gesprek komt, klinkt als volgt: “Wat wil je graag kunnen in het Nederlands? Wat wil je kunnen op korte termijn (6 maanden) en waar droom je van op lange termijn (3 jaar)?”
Natuurlijk wil iedereen vlotter kunnen spreken, juister schrijven en makkelijk met moedertaalsprekers communiceren; dat is evident. Maar deze doelen zijn te vaag. Met wie wil u vlot converseren en waarover? Wil u op korte termijn al onderhandelen met leveranciers? Of houdt u het liever bij informele gesprekjes met uw schoonfamilie of met collega’s tijdens de lunch? Moet u op termijn uw correspondentie in de doeltaal afhandelen of volstaat het dat u een kort bericht kan opstellen?
Stel uzelf deze vragen wanneer u op taalles wil. Hoe meer vooruitgang u maakt in de doeltaal, hoe specifieker de vaardigheden waaraan u kan werken.

 

  1. … en gij zult hierbij realistisch zijn.

Realisme is uitermate belangrijk wanneer u zichzelf doelen stelt. Na één jaar perfect uw doeltaal kunnen spreken, is in de meeste gevallen niet realistisch. Tenzij u er natuurlijk enkele uren per dag mee bezig bent. Hou voor ogen dat u in het begin van uw cursus snel vooruitgang zal maken, maar dat die vooruitgang vertraagt naarmate uw leerproces vordert. Dit komt omdat u met steeds meer grammaticale regels rekening moet houden en omdat u een steeds groter arsenaal aan woordenschat hebt waaruit u kan kiezen. Er komen zeker momenten waarop u de indruk hebt dat u niets meer kan bijleren, dat uw geheugen ‘vol’ zit. Gelukkig is er dan uw taaltrainer, die u zal verzekeren dat dit tijdelijk is, toch indien u blijft oefenen en proberen. En uw taaltrainer, da’s een expert, die kan het weten.

 

Begint u binnenkort met een cursus Noors, volgt u een opleiding interieurdesign of gaat u op gitaarles, het bovenstaande kan op verschillende soorten trainingen worden toegepast. Leren gaat nooit vanzelf, er komt altijd enige inspanning bij kijken. Maar met regelmatige oefening, realistische doelen en de begeleiding van een echte expert kan ook u uw doelen bereiken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*