Het CNaVT-examen bij Litterate: 2 kandidaten getuigen


Een zelfstandig taaltrainer is niet alleen lesgever, maar ook ondernemer. En een ondernemer, die neemt initiatieven en probeert wel eens iets nieuws uit. Zo heb ook ik al enkele projecten uit de grond gestampt, zij het met wisselend succes. Drie jaar geleden wilde ik bijvoorbeeld graag een tweewekelijkse conversatietafel Nederlands organiseren. Ik herinner me maar al te goed hoe ik samen met collega Tom vol spanning op de deelnemers zat te wachten en het deelnemersaantal uiteindelijk tot één beperkt bleef: de sympathieke Bogdan die op dat moment bij ons in de les zat. Al werd het uiteindelijk nog een gezellige avond, het project “Conversatietafel bij Litterate” bleef beperkt tot een eenmalig evenement.

 

In dit blog gaat het echter over een ander project waar ik erg tevreden over ben en dat wél aanslaat: het CNaVT-examen bij Litterate. Het examen wordt opgesteld door de mensen van CNaVT, ik heb dus geen inspraak wat de inhoud betreft, maar ik heb wel een pakket ontwikkeld waarbij u in 5 lessen wordt klaargestoomd om deze uitdaging tot een goed einde te brengen. Natuurlijk kan ik hier zelf neerpennen dat het een fantastisch idee is om dit certificaat te behalen en u voor te bereiden bij Litterate, maar het leek me interessanter om twee ex-kandidaten aan het woord te laten. Daniela en Thomas hebben respectievelijk in 2014 en 2015 contact met me opgenomen voor hulp bij de voorbereiding en natuurlijk hebben ze ook het examen zelf bij Litterate afgenomen. Spoiler: ze zijn allebei geslaagd.

 

Daniela is een Duitse polyglotte die zich wilde voorbereiden op het examen Academische Vaardigheden, dat nu de naam Educatief Professioneel draagt. Hiermee zit ze op C1-niveau, het niveau nét onder dat van moedertaalsprekers. Toen Daniela bij mij aanklopte, had ze dan ook al een erg grondige kennis van het Nederlands, maar ze wilde graag de laatste nuances en finesses van de taal beheersen. Om het in haar woorden te zeggen: Ik heb het examen gedaan om een hoger taalniveau te bereiken en om een bewijs te hebben over welk niveau ik beschik.”

Ze was gelukkig erg tevreden over de voorbereidingslessen, waarin we vooral met de proefexamens van het CNaVT hebben geoefend. In haar eigen (lovende!) woorden klinkt dat als volgt: “De docente was heel bekend met de vereisten van het examen en heeft ervoor gezorgd dat ik perfect voorbereid was.”

Daniela heeft nog enkele tips voor iedereen die Nederlands studeert en voor taalleerders in het algemeen. Ze raadt aan “zo veel mogelijk te lezen in het Nederlands, naar de nieuws te kijken, naar de radio te luisteren en met moedertalers te praten”.

U merkt het: Daniela’s Nederlands is misschien niet perfect, maar bevindt zich wel op een erg hoog niveau. Ze heeft het examen, dat allerminst makkelijk is, dan ook met succes afgelegd.

 

Geen examenstress dankzij een goede voorbereiding bij Litterate

Geen examenstress dankzij een goede voorbereiding bij Litterate!

 

Over naar Thomas, die een jaar later bij mij terechtkwam. Thomas is toevallig eveneens Duitstalig en wilde in de eerste plaats zijn kennis van het Nederlands verbeteren: “Ik wilde eigenlijk alleen maar voor mezelf een bewijs dat ik kan taalkundig vooruitgang boeken.”

Ook hij had al een uitgebreide kennis en wilde zich voorbereiden op het B2-examen, dat nu is opgesplitst in Zakelijk Professioneel en Educatief Startbekwaam (in 2015 heette het nog Professionele Taalvaardigheid). Hij kwam ook regelmatig met een lijstje vragen: typisch Vlaamse woorden die hij bij zijn vrienden of op tv had gehoord en in geen enkel woordenboek terugvond. Ik word er als lesgever altijd erg blij van wanneer cursisten in het dagelijks leven woorden en uitdrukkingen oppikken waarover ze dan bij mij uitleg komen vragen.

Ook Thomas was geslaagd, meer nog: hij had de smaak van het Nederlands nu écht te pakken. Hij zette de lessen ook na het examen verder, vooral om vlotter te kunnen babbelen met vrienden en kennissen uit de politiek, waarin hij erg actief is. Dat dat goed lukt, bewijst deze laatste quote: “In Nederland kan niemand raden waar ik vandaan kom, omdat er niemand een Nederlandssprekende Duitse met Vlaams accent verwacht.

 

Voor Daniela en Thomas was het certificaat vanuit professioneel oogpunt dus niet echt noodzakelijk. Bij mijn huidige cursiste Ioanna ligt dit anders: zij zal in mei het examen Educatief Professioneel afleggen en wil met behulp van het certificaat een job vinden in het onderwijs. De voorbereiding loopt goed, hopelijk kan ik u in de zomer laten weten dat ze met glans is geslaagd!

 

Dit blog kon alleen tot stand komen dankzij Daniela en Thomas, die zo vriendelijk waren om enkele vragen over hun ervaringen met het CNaVT-examen te beantwoorden. Nogmaals bedankt!

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*