Klaar voor het nieuwe jaar: mijn professionele voornemens voor 2017


Eind december is traditioneel hét moment om enkele goede voornemens te maken voor het komende jaar. Een nieuw jaar, een nieuw begin, nietwaar? In mijn omgeving hoorde ik al enkele keren de rasechte klassiekers “gezonder eten” en “meer sporten” opduiken. Daarnaast is de jaarwisseling ook het ideale moment om over uw werk en professionele leven te reflecteren. Om te kijken welke zaken u anders wil aanpakken, hoe u uw tijd efficiënter kan indelen, kortom: hoe u minder kan werken met meer resultaat. Ook ik heb de denkoefening gemaakt en een antwoord geformuleerd op de vraag: waarop wil ik me als freelancer concentreren in 2017?

Netwerken

Het N-woord. Toegegeven: ik ben niet dol op netwerkevenementen. Het vergt enige moed en oefening om jezelf en je activiteiten te verkopen bij andere ondernemers, freelancers en mogelijke eindklanten. Je zichtbaarheid vergroten is echter essentieel. Wie weet zal die ene man of vrouw met wie je enkele woorden hebt gewisseld, je herinneren als de freelancer die hij/zij of een kennis zoekt. Meer netwerken is dus dé prioriteit voor 2017.

Prospecteren

Het einddoel van netwerken is duidelijk: meer professionele contacten leggen om zo ook makkelijker nieuwe klanten te vinden. Door mijn netwerk te onderhouden en uit te breiden hoop ik enkele nieuwe samenwerkingen aan te gaan: met vertaal- en communicatiebureaus op zoek naar freelancers en met eindklanten die teksten willen laten nalezen en/of vertalen.

Vertalen

Hoewel ik nog steeds enkele uren per week taaltraining geef en dit zal blijven doen, wil ik vooral in de vertaalwereld een stevige voet aan wal krijgen. Netwerken en online zichtbaarheid moeten daartoe bijdragen. Wat ik onder online zichtbaarheid versta? Facebooken (jawel, ook voor professionele doeleinden), veel meelezen en -discussiëren op LinkedIn maar ook …

Bloggen

Dit is blogtekst nummer één en ik kan u verzekeren dat het niet de laatste zal zijn. Ik hou u regelmatig op de hoogte van mijn activiteiten en werkzaamheden, gun u een blik achter de schermen van het freelancersbestaan en geef u tips om uw talenkennis te verbeteren. Ik ben immers niet alleen taaltrainer, maar ga de zaken nu ook van de andere kant bekijken en zelf enkele (taal)cursussen volgen.

20170106_121826-1

Bijleren

Levenslang leren is al lang geen loos begrip meer. Om te vermijden dat het bij plannen blijft, wil ik hier ook doelbewust tijd voor uittrekken. Wat er zoal op het programma staat?

  • Kroatisch: Tijdens mijn tripje naar Kroatië en Bosnië vorige zomer bleek jammer genoeg dat mijn actieve kennis van de taal (die uit mijn studentenjaren dateert) wel erg verwaterd was. Ik ga dus voor een stevige opfrissing en hoop aan het eind van het jaar niveau B1 te halen.
  • Turks: Een heel andere taal, maar eentje die me fascineert omdat ze niet verwant is aan een taal die ik ken. Ik begin dus van nul en wil er in maart mee beginnen, wanneer ik een ritme heb gevonden voor mijn zelfstudie Kroatisch.
  • MOOC’s: Een MOOC is een online cursus die u vaak gratis kan volgen. Er bestaan MOOC’s over de meest uiteenlopende onderwerpen, van filosofie over programmeren tot theatergeschiedenis en terug. Ik heb al enkele MOOC’s gevolgd via Coursera en wil er dit jaar minimum drie afwerken, idealiter over thema’s die me van pas kunnen komen bij mijn vertaalwerk.

Een laatste aandachtspunt is het structureren van mijn verschillende taken. De combinatie van Trello, Toggl en een papieren agenda moeten me helpen het overzicht te bewaren tussen wat ik heb gepland en wat ik heb verwezenlijkt. Eind dit jaar zal ik dan de balans opmaken, dit blog erbij nemen en zien of ik mezelf eerder een schouderklopje mag geven of vermanend moet toespreken.

En u, welke goede voornemens hebt u? Hebt u tips of vragen omtrent netwerken of freelancen? Laat het me dan zeker weten, ik ben benieuwd naar uw mening!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*